Sunday, September 15, 2013

Personaliteti Paranoid


CRREGULLIMI PERSONALITETIT PARANOID

*      Simptomatologjia

*      Terapia

*      Vёshtirёsia e raportit terapist – pacient

Termi paranojё tregon  njё crregullim mendor “ tё kthjellёt”, karakterizuar nga bindja delirante  e  pacientit se dikush , pёrpiqet qёllimisht ta dёmtojё  ( lёndojё, dёboje, tradhёtoje, etj). Personi qё vuan nga ky lloj crregullimi ka tё prekur spektrin e besimit tek tjetri, ёshtё i gatshёm tё paragjykojё. 

Ky deformim ёshtё mё tepёr i natyrёs interpretuese,ose thёnё ndryshe perceptojnё realitetin nё mёnyrё korrekte por deformojnё interpretimin e tij.  Paranoja mund tё klasifikohet ndryshe si njё rast i vecantё i crregullimit delirant.Sipas  DSM-IV ( Manuali Diagnostikues e Statistikor i  Crregullimeve Mendore ), crregullimi i personalitetit paranoid duhet tё  karakterizohet nga 4 ose mё shumё  prej simptomave tё mёposhtme:

1.      Dyshime tё pabazuara  tё personit se po shfrytёzohet apo  po i bёjnё keq
2.      Dyshime tё  pajustifikuara  mbi ndershmёrine e miqve


3.      Frikё per t’u hapur me tё tjerёt

4.      Keqkuptim i fjalёve tё tё tjerёve , si kritika tё thjeshta .. etj,  duke i dhёnё kuptim kёrcёnues.
5.      Ndjenja tё  pajustifikuara  se do tё  sulmohen ose do t’i bёjnё keq  si dhe tendenca pёr tё reaguar
6.      Frika e pajustifikuar se tradhёtohet nga partneri

 Vuani nga crregullimi i personalitetit paranoid ?!

-      Nёse do t’i pёrgjigjeshit pozitivisht kёsaj pyetje do tё thotё se gaboni.

Nё fakt personat me crregullim tё personalitetit paranoid, me gjithё vuajtjen e tejskajshme qё u shkakton  “bindja tek synimet keqdashёse tё tjetrit dhe nevoja pёr tё qenё i gatshёm  pёr tё parandaluar tё keqen” shoqёruar kjo me ankth, depresion, tensionim nervor, lodhje nervore, pagjumёsi etj;  asnjёherё nuk janё  tё ndёrgjegjshёm mbi patologjinё e tyre.

Si pothuaj  tё gjitha crregullimet e personalitetit , crregullimi paranoid ёshtё egosintonik ( pra crregullimi ёshtё nё sintoni me botёn e brendshme) , kёshtu qё personi ёshtё i bindur  se e keqja nuk qёndron  tek ai, por nё botёn jashtё.

Zakonisht janё familjaёet qё vёnё re kёtё  lloj crregullimi. Vёshtirёsia nё trajtim qёndron pikёrisht nё  mungesёn e motivimit pёr t’u kuruar . Njё nga sfidat mё tё mёdha  nё  kurёn e personave qё vuajnё nga  ky crregullim ёshtё  besimi tek terapisti : ky pacient e ka shumё te vёshtirё  “tё  lerё veten nё dorёn e tjetrit”, perfshirё  kёtu edhe psikoterapistin.  Gjёja mё e komplikuar pёr njё  terapist qё  merr nё  kurё  njё  pacient  me crregullimin paranoid tё  personalitetit  ёshtё  pёrmbajtja e agresivitetit, sjelljes sulm-mbrojtje . Tё luftosh bindjen e kёtyre pacientёve mund tё shkaktoje tek ata njё  tension dhe njё ngurtёsim  tё theksuar,  nёse nuk  bёhet kujdes , gjё qё do tё zgjeronte spektrin paranojak te pacientit.  

TRAJTIMI

Simptomat e ankthit , depresionit dhe simptoma te tjera emotive pёrbёjnё objektivin parёsor tё terapisё . 
Terapia  farmakologjike mund t’i vijё  nё  ndihmё  psikoterapisё (rregullues tё  gjendjes sё ankthit, impulsivitetit dhe depresionit ). Gjithsesi terapia farmakologjike nuk ndёrhyn nё karaktersistikat personologjike ,  qё kerkojnё   terapi tё zgjatur ne kohё.  Rrallёherё  njё  trajtim nё  kohё  tё  shkurtёr  mund tё  kurojё njё crregullim te personalitetit , edhe pse disa ndryshime mund tё arrihen pёrmes trajtimeve te tjera. Personat me crregullim tё  personalitetit paranoid, nuk konsiderojnё sjelljen e tyre problematike , keshtu  qё terapistit i duhet tё pёrballet nё mёnyrё sistematike e pёr njё kohe mё tё gjatё  me kёtё   sjellje torturuese pёr personin dhe familjarёt e tij.Konsulenca me  anёtarё  tё  familjes rezulton shpesh e dobishme pasi sjellja e papershtatshme e tyre, shpeshherё,  pёrforcon mendimet dhe sjelljet problematike tё  pacientit. Psikoterapia individuale  psikodinamike ёshtё  menyra mё  e mirё  nё  kurёn e kёtij  crregullimi. Nё klimёn e njё  raporti intim dhe bashkёpunues,  pacienti mund tё kuptojё  burimin e vuajtjeve tё tij  dhe tё  njohё  sjelljet e veta tё  papёrshtatshme (si manipulimi, arroganca, agresiviteti, dyshimi,   etj. ).

No comments:

Post a Comment